Blog

A homokszűrő működése és funkciója

2022.07.25 12:10
Pető Attila Dániel
Pető Attila Dániel

A medence vizének kristályos tisztaságát csak folyamatos vízforgatással és szűréssel tarthatjuk fent. Az álló, zárt vízben, melyet süt a nap, könnyedén elszaporodhatnak az algák és egyéb szennyeződések, melyek nem csak az esztétikumot rontják, hanem az egészségünkre is veszélyesek, nagy bosszúságot okozva a felhőtlen nyári élményeknek. Homokszűrő vízforgató készülék segítségével az egészen finom, szabad szemmel nem látható részecskék is kiszűrhetőek a vízből, ugyanis ezek fennakadnak a homokon.

 

A homokszűrős vízforgató abban segít, hogy egy adott vízmennyiséggel hosszú időn át tudjunk számolni, ne kelljen több köbméternyi vizet rendszeresen lecserélni és elpocsékolni. Ha egyszer feltöltöttük a medencénket, akkor azt szeretnénk, hogy a drága vizet egész szezon alatt tudjuk használni. A kulturált és kellemes otthoni medencés élményhez a homokszűrős vízforgatás éppen úgy hozzátartozik, mint a medence takarása, a vízkezelés, vagy a medence aljának rendszeres tisztítása.

Nem érdemes a legolcsóbbat választani, hiszen több évig kell jól szolgálnia, ne kalkuláljuk alá a teljesítményt sem. A KertiHobbi a HECHT márkát forgalmazza, különböző paraméterekkel. Mindegyik termék leírásában benne van, hogy mekkora medencéhez illik.

A homokszűrő működésének fizikai alapja

A medence vizét folyamatosan áramlásban tartja, átnyomja a szűrőhomokon, így fennakad szinte minden, ami piszkolja, vagy elszínezi a vizet. A medence egyik pontján van a szűrési bemenet, a szkimmer. Ez a fölöző szűrő, a felszínen úszó, darabos dolgokat nem engedi a homokszűrőbe jutni, így nem tömődik el gyorsan a homok.

A medence másik pontján pedig a vízforgató benyomja a medencébe a megtisztított vizet. Így a víz folyamatosan áramlik a medence két pontja között majd a medencén kívül áthalad a szűrőrétegen.

A homokszűrős vízforgató a medencevíz hőmérsékletét is egyenletessé teszi

Ennek nem csak a tisztaság, hanem a hőmérséklet miatt is fontos szerepe van, nem alakulnak így ki hőrétegek a medence vizében. Alapból a medence felszíni vize a melegebb, mert ott süti a nap, illetve a hideg víz a medence alja felé áramlik. Ha a medencénk gépészeti sorrendjébe bekötünk egy napkollektort is, akkor az abban felmelegített vizet a medence teljes vízmennyiségével elkeveri. Vízforgatással tehát nem csak tisztább, hanem kellemesebb, egyenletesebb hőfokú lesz a víz a medence bármely pontján.A homokszűrőt rendszeresen kell használni

Naponta legalább kétszer át kell haladjon a medence teljes vízmennyisége a homokszűrőn, ennyi kell ahhoz, hogy megőrizze a tisztaságát. Természetesen a vizet nem kell egész nap forgatni, elegendő, ha időközönként kapcsoljuk be a homokszűrőt. 

Mikor kell intenzívebben használni a homokszűrős vízforgatót

Ha többen és folyamatosan használják a medencét, akkor nagyobb az esély a szennyeződések felszaporodására. Épp ezért, ha levesszük a medencetakarót (amit webshopunkban is megtalál), máris kapcsoljuk be a vízforgatást és kezdjük el a szűrést.
A szkimmeren fennakadnak a nagyobb, úszó részek, melyek összegyűlnek a szűrőkosárban. Utána jöhet a homokszűrőbe, ahol a legapróbb részecskék is fennakadnak.
Akkor is érdemes intenzívebben használni, ha meleg az idő, mert a melegebb vízben könnyebben maradnak életben, illetve szaporodnak a kórokozók és az algák.

A homokot egyébként elegendő 2-3 évente lecserélned, egyébként zavartalanul elvégzi a feladatát. Amennyiben a nyomás megnövekedne, akkor indítsd el a visszamosást, így helyreáll a rend a tartályban. Ha ezt betartod, akkor biztos lehetsz benne, hogy az elkövetkezendő 5 évben nem kell új vízforgatót szerezned.

A homokszűrő eltömődésének megakadályozása

Ha a homokszűrőnk eltömődik, akkor a vízáramlást egy váltószelep segítségével meg lehet fordítani. Ezzel a homok fellazul, és ismét képes betölteni a funkcióját. Ügyeljünk arra, hogy megfelelően előszűrt víz kerülhessen csak a szűrőtartályba, mert a darabos szennyeződések gyorsabban eltömíthetik. A homokszűrő legnagyobb “ellensége” a vízkövesedés. Rendkívül nagy mennyiségű vízkő gyűlhet össze a tartályban, ha nagyon kemény a víz.

 

Homokszűrős vízforgatóinkat az alábbi linkeken érheted el: 

https://www.kertihobbi.hu/MEDENCE-TARTOZEKOK/HOMOKSZUROS-VIZFORGATO-ELOSZUROVEL-NAGY-SZURO

https://www.kertihobbi.hu/WELLNESS/MEDENCE-TARTOZEKOK/HECHT-302200-homokszuros-vizforgato-10-45-M3/H

 

 

 

olcsobbat.hu argep.hu favi.hu