Blog

Minden, amit a finn szaunákról tudni érdemes.

2022.10.27 15:34
Pető Attila Dániel
Pető Attila Dániel

A hideg és lehangoló téli szürkeségben is szükségünk van valamire, ami egyszerre megnyugtat, felpezsdít, ráadásul még egészséges is. A legjobb téli programok egyike nem más, mint a szaunázás, aminek a szezonja az év hideg hónapjaira tehető, de a wellness szolgáltatások kedvelői akár egész évben is használhatják. Cikkünkben kiemelten foglalkozunk a LanitPlast termékeivel is.

A szaunázás rövid története:

A szaunázás egy olyan relaxáló, jótékony egészségügyi hatásokkal bíró tevékenység, amit az északi népek feltehetőleg évezredek óta ismernek: első írásos emlékeink a szaunázásról egészen a vikingek koráig nyúlnak vissza. A történelem során számos, különféle szauna típus kialakult, amelyekről általánosságban elmondhatjuk, hogy a szauna egy kisebb, zárt helyiség volt, amit tisztálkodásra, gyógyulásra, sőt, szülésre is használtak. Az északi nomádok kezdetben primitív szaunákat használtak: a tüzet egy földbe ásott gödörbe rakták meg, majd befedték, hogy egy fürdőzésre alkalmas, zárt, meleg helyiséget hozzanak létre.

Ahhoz, hogy a szaunázás szokása Európa-szerte elterjedjen, évszázadok kellettek, ugyanis sokáig „pokolbéli vendéglátásnak” tartották a skandináv népek szokásait. Nemhiába, az 1600-as években furcsán hangzott bezárkózni egy 90-100°-ra felhevített kamrába, ráadásul meztelenül. Érdekesség, hogy a régi időkben az, hogy megengedték, valaki meztelenre vetkőzzön a szaunázó helyiségben, a tisztelet és a megbecsülés jele volt, éppen a hiedelmek ellentétje.

A 20. századig a füstszauna volt a jellemző, majd egyre inkább áttértünk a finn szaunára. Az évek során megjelentek az egyre kényelmesebb és népszerűbb közszaunák, majd elengedhetetlen kelléke lett a hoteleknek, hétvégi házaknak is. Ma már abszolút nem elérhetetlen álom, hogy otthonunkban egy saját kis wellness-részleget építsünk ki: egyre nagyobb teret hódít mind a beépített finn szauna, mind a kültéri finn szauna telepítése, ahonnan egyből kiléphetünk a téli hidegbe.

Mi a különbség az infraszauna és a finn szauna között?

A hagyományos finn szauna egy lucfenyővel bélelt zárt helyiség (a lucfenyő benntartja a meleget, a nedvességet viszont beszívja; alkalmas továbbá a rezgőnyár vagy a cédrus is).

A KERTIHOBBI Karibu szaunái teljes egészében északi lucfenyőből készülnek, természetes kivitelben. A Karibu szaunákhoz használt fa Európa északi részéből származik, és teljesen vegyszermentesen kezelik (se nem festett, se nem lakkozott). Ennek eredményeként mentes minden olyan ismert problémás anyagtól, amely a szaunázás során a fából felszabadulhat.

A finn szauna a kályhájával köveket fűt fel, amelyet ízlésünknek megfelelő mennyiségű vízzel locsolhatunk a gőzképződésért. A kályha lehet fafűtéses (hangulatosabb) és villamos fűtésű (könnyebben kezelhető) is, mint például a Karibu 3,6 kW-os, energiatakarékos szaunakályhája beépített vezérlővel, amely klasszikus vezetékkel van ellátva, és azonnal 230 V-os konnektorba dugható.

 A gőz nem növeli a hőmérsékletet, de fokozza a forróságérzetet, így jobban izzadunk általa. A locsolódézsa vizébe érdemes különféle illóolajat öntenünk (például eukaliptuszt), azok kellemes, aromaterápiás hatása és finom illata miatt. A köveken képződő gőz sistergő hangot ad, élvezetet nyújtva hallásunknak is.

A finn szauna további eszközei a fa dézsa és a fa merőkanál, ami a locsoláshoz szükséges.

A KERTIHOBBI webshopján beszerezhető szaunacsomag tartalmazza a tökéletes szaunaélményhez szükséges összes alapvető tartozékot. Hogy a hőmérsékletet mindig ellenőrzés alatt tartsa, a készlet tartalmaz egy hőmérőt és egy higrométert is. Átmérője 10 cm, fémházzal és krómozott kerettel rendelkezik. A homokóra mutatja a szaunázás időtartamát (15 perc), és impulzust ad a hűtési fázisnak. A készlet tartalmaz egy műanyag betéttel ellátott lucfenyőből készült vizes vödröt és egy fakanalat is.

Aki ragaszkodik a finn hagyományokhoz, javasoljuk, szerezze be a tradicionális nyírfa virgácsot, amivel önmagunkat és egymást csapkodhatjuk. Habár a tevékenység viccesen hangzik, a vesszőzés jótékony hatással van a vérkeringésre, egyben kellemes levezető tevékenység. Nyilvános szaunában célszerű törölközőre ülni, hogy elkerüljük a különféle fertőzéseket.

A finn szauna és az infrakabin – annak ellenére, hogy mindkettőnek az izzasztás a célja – teljesen más működési elven alapszanak. A finn szaunával ellentétben az infraszauna esetében nem a levegő, hanem a test melegszik fel, a levegő mindössze 30-40° marad. A hatást az infrasugarak fejtik ki (az infraszauna nem használ vizet), a hő a bőr alsóbb rétegeibe is eljut. Hogy a sugarak egyenletesen érjék a testet, álló testtartást érdemes felvennünk a kabinban. A kabin felfűtése gyors, körülbelül 30 percet töltünk el benne. Az infraszauna többnyire 1-2 fő részére optimális, a finn szauna – a kabin méretétől függően - nagyobb társaságok számára is opció. Annak, aki nem tudja, hogy infrakabin vagy finn szauna beépítését válassza, azt javasoljuk, próbálja ki mindkét opciót, mert mindenkinek más esik jól. Természetesen a KERTIHOBBI webshopján infrakabint is beszerezhet, mint például a Hecht 2+1 személyes Fantasy infraszaunáját. A Hecht Fantasy kerámia fűtőinek hasznos élettartama 8000 óra. Tehát, ha ezt a szaunát hetente háromszor használja 30-45 percig, a fűtőtest akár 60 évig is eltarthat!

A hagyományos finn szauna jótékony hatásai:

A finn szauna használata napjainkban leginkább egészségügyi tevékenység, amellett, hogy magányos vagy társas kikapcsolódáshoz is kiváló. A finn szauna izzasztó hatásával természetes úton szabadít meg a méreganyagoktól, serkenti és javítja a vérkeringést (edzi a keringési rendszert, erősíti a szívet, regenerálja az ereket), illetve erősíti az immunrendszert is, ezzel ellenállóbbá téve minket a különféle megbetegedésekkel szemben. A finn szauna jót tesz a bőrnek, feszesít és elősegíti a pólusok természetes tisztulását, javítja a bőr vérellátását, segít az izomláz leküzdésében (különösen jó sportolók számára), és segít ellazulni az álmatlansággal küzdő embereknek is.

A rendszeres szaunázás serkenti az agyműködést, éppen ezért ajánlott a terhelő szellemi munkát végző irodai dolgozóknak, illetve bárkinek, akinek a munkavégzése erősebb stresszel jár. Minden szauna típus (finn szauna, gőzszauna, infraszauna, stb.) egy kicsit más élettani hatásokkal bír – amennyiben gyógyászati céllal szeretnénk rendszeresíteni életünkben a szaunázást, kérjük ki orvosunk tanácsát, hogy számunkra melyik a legjobb szauna típus.

Miért pont a KERTIHOBBI-t érdemes választani?

A KERTIHOBBI.HU (Kerl Hungária Kft.) olyan prémium német gyártót képvisel a cseh piacon, a KARIBU HOLZTECHNIK céget, amely több tucat típusú otthoni finn szaunát gyárt közvetlenül Brémában, Németországban. A Hecht márka is luxus kivitelben gyártott szaunákat gyárt, ezért nem csak beltéri, hanem kültéri szaunák széles választékát kínáljuk Önnek a KERTIHOBBI webshopján.

A szauna tartozékokat is tartalmaz. A legkisebb szaunákhoz 3,6 kW/230V teljesítményű energiatakarékos kályhákat kínálunk (közvetlenül a konnektorba), a nagyobb modellekhez pedig nagy teljesítményű, 9,0 kW/400V-os kályhákat, beépített vagy külső vezérléssel. További tartozékok a tartozékok között találhatók.

  • MEGBÍZHATÓ CSEH GYÁRTMÁNY
  • PRÉMIUM NÉMET GYÁRTÓ
  • GYÁRI SZERVÍZGARANCIA
  • EGYES MODELLEKHEZ AJÁNDÉK TARTOZÉKOK
  • INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS
  • KANADAI FENYŐBŐL ÉS ÉSZAKI LUCFENYŐBŐL KÉSZÜLT SZAUNÁK
  • BELTÉRI ÉS KÜLTÉRI SZAUNÁK
  • SZÉLES VÁLASZTÉK, TÖBB MÉRET
  • KÖNNYEN ÖSSZESZERELHETŐ SZAUNÁK

Szaunaválasztékunk az alábbi linken elérhető:

https://www.kertihobbi.hu/wellness

 

olcsobbat.hu argep.hu favi.hu cofidis_hu simplepay_hu_v2