Blog

A tüzifa tárolása

2022.08.24 09:00
Pető Attila Dániel
Pető Attila Dániel

A mostani gazdasági helyzetben sokan már most készülnek a hűvösebb, fagyosabb időre. Aki fával fűt, és ezt megfelelő módon teszi, töredék áron átvészelheti a telet. Az egyik legfontosabb feladat a tűzifa kiválasztása és annak megfelelő tárolása. Ebben a cikkünkben segítséget nyújtunk mindkettőre.

Amikor a tűzifával való fűtésről hallunk, az első gondolatunk biztosan nem az, hogy ez a fűtési mód is lehet környezetkímélő. És valóban, a magyar helyzet eléggé rossz. A használatban lévő körülbelül 1 millió tüzelőberendezés töredéke felel meg a jelenlegi szabályozásnak, mivel több évtizedes rendszerekről van szó. Pedig a közhiedelemmel ellentétben a tűzifával való tüzelés is lehet környezettudatos! De mégis hogyan?

ÖKO-TŰZTEREK

A 2020-tól életbe lépett rendelet alapján központi fűtést már nem engedélyeznek, csak akkor, ha a berendezés úgynevezett öko-tűztérrel rendelkezik. Ezek az új fejlesztésű tűzterek a többszinten bevezetett és előmelegített égéslevegőnek köszönhetően jelentősen megnövekedett hatásfokkal működnek.  Sőt, a károsanyag kibocsátásuk is sokkal alacsonyabb.

Hőszigetelésük is jóval fejlettebb: bár az ajtó üvegfelülete egyre nagyobb, ezt kompenzálja a  dupla rétegezés és a berendezés alján, tetején és sok esetben oldalt elhelyezett hőszigetelő lapok.

Az eredmény: lényegesen kevesebb tüzifára van szükség, és sokkal jobb az égés. Ennek következtében lényegesen kevesebb szén-monoxid, szerves szénvegyület, korom és nitrogéndioxid kerül a levegőbe. Már léteznek olyan, az öko-designnak megfelelő készülékek, amelyek hatásfoka minimum 80%, míg szállópor kibocsátásuk kézi szabályozásnál maximum 35 mg/MJ automatikus szabályozásnál 25 mg/MJ. Az ilyen berendezéseket Ausztriában és Svájcban már szmogriadó esetén is lehet használni.

Tehát ha környezettudatosan szeretnénk fűteni ezzel az egyébként megújuló energiaforrással, akkor mindenképp érdemes öko-tűztérrel rendelkező berendezésre váltanunk.

MEGFELELŐ MINŐSÉGŰ TŰZIFA

Nemcsak a környezettudatos tüzelést, de a pénztárcánkat és a fűtőberendezést is kíméli a jó minőségű megfelelően száraz tűzifa. Tűzifa vásárlása esetén a következő szempontokra kell figyelni:

  • A fa fajtája legyen kemény, például bükk, cser, kőris vagy gyertyán
  • A fa legyen megfelelő méretűre hasítva. Érdemes már ilyen formában is szárítani, így könnyebben és jobban szárad.
  • Kritikus fontosságú a fa nedvességtartalma.  A légszáraz tűzifa 15% nedvességtartalommal rendelkezik. Efölött lényegesen romlik a fűtőteljesítmény, növekszik a károsanyag kibocsátás és beszennyezi a fűtőberendezést

Érdemes ezért előre tervezni, és ellenőrzött forrásból, telephellyel rendelkező cégtől vásárolni tűzifát. Bár a tüzifa ára egy kicsit magasabb lehet, de biztosan megfelelő minőséget és a kért mennyiséget fogjuk kapni.

tűzifával

HELYES BEGYÚJTÁS

Nemcsak a fűtőeszköz és a tűzifa minősége fontos a környezet megóvásának szempontjából, de az sem mindegy, hogy hogyan gyújtunk be. Igyekezzünk minél kevesebb papírt használni, és mindenképpen kerüljük a színes papírt. Úgy rakjuk meg a berendezést, hogy az égés fokozatosan terjedjen: vagy fentről lefelé, vagy elölről hátrafelé. Ezen kívül nagyon lényeges még az elegendő égéslevegő biztosítása, valamint annak a megfelelő időben történő elzárása is.

KARBANTARTÁS

Szintén az üzemeltető felelőssége, hogy a fűtőberendezés és az égéskör rendszeresen legyen tisztítva és karbantartva. Nem érdemes elhanyagolni, mert mind a környezetre de a rendszer élettartamára is rossz hatással lehet!

A levegőben levő szállópor (PM10, PM2,5) mennyiségének 80%-a  a lakossági fűtésből származik. A szállópor belégzése pedig komoly egészségügyi problémát okozhat. Pedig láthatjuk: a tűzifás fűtés is lehet környezetbarát! Legyünk felelősek, és óvjuk meg világunkat a gyermekeinknek és unokáinknak!

TÁROLÁS

A sikeres vásárlással nem fejeződött be a teendőnk: a megfelelő tárolás is rendkívül fontos.

A helyes tárolás elsődleges célja, hogy a fa megfelelően tudjon száradni!

 

A tűzifa száradásának folyamata:

A tűzifa esetében a nedvességtartalom kritikus tényező. A frissen kivágott fa 40-60% víztartalommal rendelkezik, és bizony a megfelelő kiszáradása nagyon időigényes folyamat. A száradás kezdetben zajlik csak gyorsan, 30%-os nedvességtartalom alatt már nagyon nehezen szárad.

Ennek az az oka, hogy a fában a vízszállító sejtek apró csövecskéket alkotnak, melyek elszállítják a vízet a gyökerektől a fenti lombokig. Első lépésben ezek a csövecskék száradnak ki viszonylag gyorsan. Ezután azonban a sejtek víztartalmának kell távoznia, ami jóval lassabb folyamat.

A fűtésre alkalmas tűzifának már csak 18-20% nedvességet szabad tartalmaznia, különben rengeteget veszít fűtőértékéből. Ráadásul környezetszennyező, és a felszabaduló gőz savas kémhatásának köszönhetően a kéményünket is tönkreteheti.

Hogyan segítsük tehát a tűzifa megfelelő száradását?

A tűzifát “konyhakész” állapotban, felhasogatva tároljuk! Ha a tűzifát méterben, kérgestül hagyjuk, sokkal lassabban szárad, hiszen a kéreg nem engedi át a nedvességet. Érdemes tehát olyan tüzifát vásárolni, ami a hasogatás közben keletkezett hulladéktól, kéregtől meg van tisztítva.

Óvjuk a fát a közvetlen csapadéktól, nedvességtől!

A megfelelő szellőzés kulcsfontosságú! A tároló oldalait átjáró levegő segíti a fa megfelelő száradását.

Ha megtehetjük, vásárolhatunk 2 évre is elegendő fát, így biztosan lesz jól kiszáradt tűzifánk. 2 évnél tovább azonban ne tároljuk a fát, mert veszít a minőségéből!

A tüzifa egész évben gyűjthető és tárolásra szorul.

DE HOVA IS TEGYÜK?

A G21 tüzifa tároló abszolút ellenálló és karbantartásmentes anyagból készült. Nem kell óvni a napsugarak, jégeső, fagy vagy másféle csapadéktól sem.

Miért a G21 tüzifatárolót válassza?

- 10 év garanciát adunk a termékre

- könnyű az összeszerelése 

- nem kell engedély hozzá, nem kell beton alap

- tökéletesen illik a G21 fém kerti tárolókhoz színben, méretben, minőségben

- ingyenesen szállítjuk ki 

Webshopunkban a következő linken elérhető:

https://www.kertihobbi.hu/kert/tuzifa-tarolok

 

Forrás: https://www.muszaki-magazin.hu/2020/06/23/igy-tuzeljen-tuzifaval-kornyezettudatosan/

olcsobbat.hu argep.hu favi.hu cofidis_hu simplepay_hu_v2